Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Fasta – vägen till inre självläkning

80% av ditt immunförsvar sitter i tarmen som därför speglar hela individens hälsa då många av våra sjukdomar startar i tarmen.

Att äta för mycket och för ofta innebär en stor påfrestning för kroppen och bidrar till att vi åldras snabbare och går upp i vikt - vilket både är skadligt för vår hälsa, vårt psyke och vår livslängd.

Vill du veta mer om fasta? Skriv upp dig på listan så blir du inbjuden till nästa webbinarie.

Anmäl mig

Fördelar med vattenfasta:

Fasta föryngrar, stärker och gör dig friskare!

Din hälsa förändras hela tiden beroende på vad du matar ditt system med och forskning visar att fasta gör dig biologiskt yngre, eftersom det aktiverar cellföryngring och reparation.

Men för att uppnå denna förnyelse av celler/organ, stamceller och produktion av tillväxthormoner behöver du av avstå från mat, då dessa processer avbryts när du börjar äta.

Du kan äta naturligt fett, men glukos (kolhydrater) och aminosyror (protein) bryter fastans djupaste läkande effekter. När vi föryngras innebär det att vi blir piggare och klarare i huvudet och tankarna, lättare i kroppen, ingen (eller sällan) smärta eller värk, gott näringsupptag, slätare och friskare hud utan svullnad samt får en bättre sömn. Samtidigt som du får ett starkare, mer välfungerande immunförsvar och olika allergier kan minska eller försvinna.

Vår kropp är inte byggd för att äta hela tiden

Vi lever idag i ett samhälle där vi uppmuntras att äta från morgon till kväll, vilket innebär att kroppen aldrig någon vila då kroppen ständigt måste processa all ny mat. Om vi äter under en stor del av dagen blir det som en stress för kroppen då matsmältningen i sig tar mycket energi ifrån oss och kroppen inte hinner att rensa ut och avgifta sig.

Människor har i alla tider fastat och rensat ut regelbundet som ett sätt för kroppen att få vila och avgiftas. Det behövs mer än någonsin nu, då våra kroppar inte är skapta för dagens många gånger konstgjorda mat som på lång sikt riskerar göra oss sjuka och skapa inflammationer som bryter ner vårt immunförsvar.

Alla kan inte fasta, men många gånger räcker det att äta en mindre mängd mat och mer sällan för att må bättre. Alla kan födofasta och de flesta även förfasta, vilket renar och rensar kroppen som en mjukstart.

Fasta underlättar viktminskning

När du fastar ger du kroppen tid att förbränna lagrad energi såsom glykogen eller fett. Att fasta regelbundet skapar en naturlig balans i våra kroppar som ger minskad hunger, stabiliserar blodsockerhalten, och förbättrad insulinkänslighet.

Periodisk fasta där man äter inom ett så kallat matfönster stimulerar viktminskning på grund av att det är enklare att reglera vikten ju färre gånger du äter per dag. Ju längre du fastar, desto mer går du ner i vikt – därför att måltider sänker utsöndringen av tillväxthormon.

Matsmältningen tar mycket energi

Vår matsmältning tar ca 30-40 procent av vår energi så när du fastar kan kroppen slappna av och jobba lite mindre och istället ägna sig åt att rensa ut, bygga upp, förnyas och föryngras. Det innebär att kroppen kan fungera oerhört mycket bättre - finurligt, eller hur?

När du avstår från att äta mat så kickar kroppens eget rensnings- och förnyelsesystem igång. Det finns redan installerat inom oss och det kostar ingenting!

Autofagin aktiveras

För att kroppen ska kunna gå in i autofagi och börja självrensa och sortera bort det som stör och för att bryta ner äldre, sämre fungerande proteiner, celler och skräp behöver vi fasta.

Autofagi är ett spännande och väldokumenterat forskningsområde med stora genombrott inom åldrande och livslängd. Yoshinori Ohsumi fick nobelpriset 2016 för sin forskning inom autofagi som visade att fasta sätter igång kroppens självstädning vilket förnyar och föryngrar kroppen och därmed livslängden.

De främsta två anledningarna till nedsatt autofagi är 1) den naturliga, åldersrelaterade nedgången av autofagins processer 2) att man inte vattenfastar (inklusive avsaknad av periodisk fasta). Den första anledningen motverkas just av den andra; att göra regelbunden vattenfasta – genialiskt eller hur!

Nya stamceller produceras

Fasta är det absolut främsta sättet för att på naturlig väg aktivera produktionen av stamceller i kroppen. Stamcellerna är oerhört viktiga eftersom de bildar nya, friska celler som är icke-specialiserade celler med förmåga att reparera skadade organ i kroppen.

Ny forskning har visat att våra kroppsvävnader och organ kan förnyas i alla åldrar, eftersom våra egna medfödda vuxna stamceller kan omvandlas till olika celltyper såsom exempelvis lever-, tarm-, lung- och hudceller. Det innebär att du har makten att skapa nya celler och förnya dina egna organ och vävnader oavsett ålder och därmed bli friskare.

Mer tillväxthormoner bygger muskler och föryngrar

Fasta ökar din ämnesomsättning (metabolismen) eftersom adrenalin och tillväxthormon produceras, varvid stor cellförnyelse sker. Mer tillväxthormon aktiverar kroppens produktion av nya celler, mer muskler och förnyar organ.

Tillväxthormonerna gör att du kan bygga muskler även när du vattenfastar, så träning är bra. När forskare jämförde kalorirestriktion med vattenfasta, var vattenfasta fyra gånger mer effektivt för att bevara muskelmassa.

Motverkar okontrollerad celltillväxt

Vattenfasta bidrar till att de gener och proteiner som kontrollerar celldelning hämmas. Lägre celldelning betyder färre slumpvisa DNA-mutationer, vilket resulterar i både lägre risk för cancer och mindre ackumulering av åldriga, skröpliga celler.

Vattenfasta aktiverar apoptos, vilket har en tumörskyddande effekt. Apoptos betyder programmerad celldöd – och skyddar mot etablering eller utveckling av cancer. Forskning visar att brist på glukos aktiverar också apoptos hos cancerceller.

Fasta ökar mental skärpa och minne

Fasta stimulerar tillväxten av nya nervceller och fler nervbanor. Vi blir alltså smartare både av träning och av att begränsa energiintaget. Fasta främjar också produktionen av tillväxthormoner för hjärnan, nervtillväxtfaktor vilket kan stärka psykeQt samt motverka depression och demens.

Men effekten inkluderar även tillväxt av nya nervceller och nervbanor i hela kroppen, så mycket positivt.

Bygger din styrka inifrån

Behovet av att stanna upp och ta en paus blir allt större för att kunna få balans i livet i en omvärld som många upplever som stressig. Fasta och speciellt vattenfasta har även en andligt stärkande aspekt och är förklaringen till varför fasta finns i alla religioner och tillämpas av stora gurus.

Att vattenfasta kräver så klart en hel del viljestyrka och motivation samtidigt som du stärker dessa egenskaper för att du tränar upp din resilens, det vill säga din motståndskraft mot stress. Med högre motståndskraft klarar du dig också bättre vid tuffa utmaningar och prövningar.

Även dina sinnen skärps när du fastar och du blir också mer närvarande, vilket även gör att smak och doft förstärks, så du får ut mer av att äta när fastan bryts.

Copyright © 2023 Mind Blizz. All rights reserved.